Pəhrizdə
olsam da ara-sıra özümü mükafatlandırıram J
Sizə
özümün əlavələrim də olan reseptimi təqdim etmək istəyirəm
Bu
resept tortun kojasına vaxt itirmək istəməyənlər üçün sərfəlidir. Çünki mikserlə
qarışdırmaq, içinin çiy qalmaq, qabarmamaq, yanmaq qayğılarından uzaq olursunuz
beləcə. İstəsəniz yağlı xəmiri özünüz də əvvəldən edib buzluğa ata bilərsiniz,
hansı ki istədiyiniz vaxt istifadə edə bilərsiniz. Amma məncə o qədər yağ
istifadə edib yağlı xəmir düzəldincə, hazır yağlı xəmirlərdən istifadə etmək
daha sərfəlidir. 6 manatlıq qablaşdırmalarda 20 ədəd yağlı xəmir olur. Daha
kiçikləri isə 3 manata başa gəlir. Xudmani tort üçün kiçik qablaşdırmadan
istifadə edə bilərsiniz. Mən “Pınar Milföy hamuru”dan istifadə etdim.
Lazım
olacaq ərzaqlar:
Milföy
xəmiri.
Krem
üçün:
Süd,
Xama,
Qarğıdalı
nişastası,
Yağ,
Şəkər
tozu,
Vanil.
Əgər
bu krem sizə çətin gəlirsə hazır qablaşdırmada olan qatılasdırılmış süd və
paket marqarin yağından da istifadə edə bilərsiniz. Yağı otaq istiliyində
yumşaldıb mikserlə çalın sonra malokonu əlavə edin. Yəqin hamı razılaşar ki,ən
asan krem məhz budur.
Yuxarıda
yazdığım kremin ərzaq miqdarların isə özüm yazmadım çünki o tortun həcminə görə,
ağız dadınıza görə dəyişə bilər. Amma məsələn mən bir stəkan südə bir x.q
kraxmal,1 x.q un,300 qr xama, 100 qr şəkər tozu, 100 qr yağ qatdım. Əgər
tortunuzun həcmi böyükdürsə kreminiz də çox olmalıdır.
Bir
şey də qeyd edim:
Südlə
hazırladığım krem tortu həddindən artıq yumşaq edir. Yəni çox sürtməyinizə də
ehtiyac olmayacaq.
Ilk
öncə xəmirlərin yumşalmağını gözləyin. Və onların öz-özünə, otaq istiliyində
yumşalmağına şərait yaradın.
Yəni tez buzu açılsın deyə müdaxilə etməyin. Əgər
düzbucaq tort ya kvadrat etmək istəyirsinizsə o zaman fətirləri öz formasında yayın,
böyüdün. Yox dairəvi tort istəyirsinizsə o zaman xəmirləri kiçik kündələr şəklində
yumrulayın sonra yayın.
Mən
fətirləri kraxmalla yaydım. Sobanı yüksək dərəcədə qızdırıb üzləri çəhrayiyə
çalana qədər qurutdum.
Kremi
üçün unu, kraxmalı, şəkər tozunu bir qaba töküb qarısdırdım. Düyün olmamağına
diqqət edin sonra südü əlavə etdim. Ocağın üstündə krem formasına düşənə qədər
, qarışdırmanı dayandırmadan saxladım. Sonra yağı əlavə edib soyutdum. Daha
sonra qaymağı əlavə edib mikserdən keçirtdim.
Qaymaq
demişkən, hər dəfə evə gələn yağlı inək südlərinin üzlərini yığıb buzxanaya
atırdım. Bu krem üçün məhz həmin qaymaq-xama, artıq hər nədirsə ondan istifadə
etdim. Çox da gözəl oldu.
Fətirlərin
bərkliyindən narahatsınızsa şərbət sürtub sonra kremləyin.
Belə
tortlara fətirlərarası üçün qoz, banan çox dad verir.
Öz
ovuntuları ilə də üstünü örtdüm. Istəyən bəzəyə də bilər. Sadəcə mən tortun
üstündəki mənasız krem yığıntısını sevmirəm.
Nuş
olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder